Sherry a Vino Malaga


Nejprodávanější

Koktejly Sherry & Malaga
CHOCOLATE EYES
CHOCOLATE EYES Sametová chuť s temným pohledem vás nechají proniknout do záhad čokoládového světa.

Úvod > Recepty > Recepty na vaření > Rýžový salát se Sherry

Recepty

Vino Jerez & Málaga bývá často označováno, jako „nejcivilizovanější (nejkultivovanější) aperitiv světa“. Jen málo jiných vín, dokáže správně připravit naše ústa na nadcházející kulinářský zážitek tak, jako správně vychlazené Fino, či Manzanilla.

Ne každý však ví, že Sherry & Málaga může během stolování nabídnout mnohem více, než jen vlastnosti aperitivu par excellence.

Jeho exkluzivní původ a zejména metody zpracování poskytují Vinu Jerez & Málaga řadu chuťových vlastností, které v kombinaci s různými pokrmy vytvářejí jedinečné kulinářské zážitky. Od nejsušších ze suchých k přirozeně sladkým, od lehkých, bledých Manzanillas, až k sametově hladkému Pedro Ximenéz. Sherry & Málaga je ve všech svých podobách více, než vhodné k vytváření chuťových variací v nejhlubším slova smyslu.

Jerez & Málaga neskýtá jen příjemnou kombinaci vína a pokrmu, ale opravdovou harmonii chuťových prožitků. V některých kombinacích Sherry & Málaga posiluje ponejvíce skutečné chuťové vlastnosti pokrmu (mojama, nebo sušenný tuňák doplněný sklenkou chlazeného Fina) a jindy nám zase odhaluje celou paletu zcela nových způsobů vnímání vůně, chuti a struktury pokrmu (např. cured Manchego sýr se suchým Amontilladem).

Mnohé již bylo řečeno o vhodnosti kombinace Fina, Manzanilly a Quitapenas Dry s rybami a korýši. To však z daleka nevyčerpává paletu možností, jak ukazuje kombinace s tradiční smaženou rybou a se Sashimi. Možností je však mnohem více: suché Amontillado s polévkou a consommé, nebo polosuché Sherry medium s paštikou a koláčem, Oloroso se zvěřinou, nebo červeným tuňákem, chlazené Pale Cream nebo Pajarete Cream s foie gras… desítky kombinací, které jsou vždy chuťově zajímavější a bohatší, než prostý součet dvou chuťových složek.

V některých případech je Sherry a Málaga nejen možností, ale jedinou přijatelnou volbou vhodného doplnění pokrmů. Vezměme si kupříkladu artyčoky nebo chřest, silně kořeněná jídla vlastní některým krajovým kuchyním, či marinády a vinaigretty: pro ostatní vína zakázaná oblast. Vzhledem k bohatému obsahu alkoholu a mimořádné koncentraci vůní Jerez & Málaga neuvadá před těmito druhy pokrmů, čímž umožňuje vznik jedinečných chuťových spojení.

Deserty

Dezerty jsou bezesporu dalším z gastronomických oborů, ve kterých vína Sherry a Málaga vynikají. Ovoce, pečivo, zmrzlina, nebo čokoláda - aromatická ucelenost a sametová struktura přirozeně sladkých druhů Sherry umožňuje patřičné prodloužení důrazu na sladkou tečku našeho stolování.

Sýry

A samozřejmě nemůžeme opomenout sýry. Tvrdý nebo polotvrdý, krémový, zrající nebo uzený… ke každému druhu sýra se najde perfektně vyhovující typ Sherry a Málagy.

Gastronomie a vaření se Sherry

Ve své knize „Vaříme se Sherry “ šéfkuchařka Lalo Grosso uvádí že, většina španělských mezinárodních vín je zároveň „tou nejlepší společností skvělého jídla“. Sherry, nebo lépe řečeno bohatá rozmanitost Sherry způsobuje, že dotek intenzity, charakteru a osobitosti bývá přesně tím, co tvoří rozdíl mezi běžným jídlem a gastronomickými uměleckými díly.

Pro mnoho kuchařů, ať už z Andalusie, nebo od jinud, je Jerez & Málaga jednou z oněch zázračných přísad, které tvoří alchymii vaření a které i po vmísení přísady do pokrmu stále projevují své vlastnosti a svého ducha ve formě jemných vůní. Omáčky, consommé, ryby, zvěřina i zákusky, vše nabírá s trochou pomoci od Sherry nebo Málagy naprosto nový rozměr.

Pro inspiraci uvádíme několik různých receptur, které svědčí o mimořádně široké škále možností využití Sherry v gastronomii.

 

 

Rýžový salát se Sherry

 

Rýžový salát se Sherry

 

Přísady

  • 2 šálky dlouhozrnné rýže
  • 2 velké cibule
  • 2 velká jablka Golden Delicious
  • 1 velká sklenice zelených oliv bez pecek
  • 1 malá sklenice černých oliv
  • 100g čerstvých loupaných mandlí
  • 100g čerstvých hub
  • 80g rozinek
  • 3dc sklenice sherry Manzanilla La Guita a nebo Fino Tio Mateo
  • 2dc olivového oleje
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Příprava

  • rýži vaříme, dokud není "al dente", scedíme a propláchneme studenou tekoucí vodou, poté dáme stranou
  • cibule oloupeme a nasekáme najemno
  • oloupeme jablka a nakrájíme najemno
  • připravíme houby a nakrájíme najemno
  • rozinky pečlivě omyjeme pod tekoucí vodou a nacháme uschnout
  • olej jemně rozehřejeme ve velkém hrnci a přidáme cibuli, kterou necháme lehce smažit na slabém ohni za častého míchání, aby změkla, ale neztmavla
  • přidáme nakrájené jablko a necháme lehce smažit cca 3 minuty
  • poté přidáme olivy a mandle ( část si necháme pro ozdobu na konci přípravy), houby, rozinky a sherry fino
  • lehce osolíme a opepříme
  • necháme tuto směs za občasného míchání smažit na slabém ohni po dobu 10 až 15 minut
  • poté hrnec odstavíme a dáme stranou
  • vařenou rýží dáme do velké mísy a postupně do ní přidáme připravenou směs, kterou do rýže důkladně vmícháme vařečkou
  • servírujeme na talíře a kraje ozdobíme černými olivami a mandlemi

 

 



 

Sherry.cz - španělské olivové oleje, vinný Sherry ocet a výborná vína Sherry a Malaga© 2009-2019 eSol.cz s.r.o., všechna práva vyhrazena

Tel.: +420 724 563 986
E-mail: info@jerez.cz

Ochrana osobních údajů