Sherry a Vino Malaga

Úvod > O Sherry > Manzanilla - La Guita

Manzanilla - La Guita

Historie 

Vinice Hijos de Rainera Pérez Marín se nalézají v jednom ze tří měst tvořících trojúhelník “Marco de Jerez”, Sanlúcaru de Barrameda.

kočár s reklamní lahví la guity

V roce 1852 založil vinici Domingo Pérez Marín.

foto zakladatele vinice Domingo Péreze Marína

Budova nynějšího sídla vinařského závodu na adrese Calle Misericordia č. 1 sloužila od roku 1526 do konce 16. století jako nejdůležitější nemocnice v Sanlúcaru. Původně se jmenovala Santa Misericordia Hospital a později byla přejmenována na Hospital de San Juan de Dios, poté co byla v roce 1589 věnována stejnojmennému řádu. Vedení nemocnice svěřil sevillský biskup Juanu Pecadorovi, který byl v roce 1996 papežem Janem Pavlem II kanonizován.

Budova někdejší nemocnice byla mezi lety 1867 a 1868 přestavěna na vinici, jak je patrné na hrazení velkých obloukových dveří, kterými se dodnes do hlavní budovy vstupuje. Keramickou desku s původním názvem “Bodega de San Juan de Dios” lze na štítě budovy spatřit i dnes.

vjezd do vinice 

Nynější budova zachovává fasádu původního starého chrámu “San Juan de Dios”, který byl postaven v pravém barokním stylu a pochází pravděpodobně ze 17. století. Jeho ozdobné prvky se nacházejí především na římsách a pilastrech zdobících fasádu a na velké horní desce.

Tato skvostná budova je architektonicky zasazena v historicky nejstarší čtvrti Sanlúcaru a nachází se v blízkosti baziliky Basílica de la Cariad. Již samotná povaha budovy vinařského závodu vnáší charakter do této důležité historické části města.

zrání la guity v sudech

Za těmito zdmi zraje Manzanilla LA GUITA. Jelikož je situována v nejvyšším bodě města, působí na ni přímo vlhký západní vítr, který hraje nezaměnitelnou roli při zrání tohoto vína, které je celosvětovým unikátem.

Značka La Guita

Značka LA GUITA má svůj původ ve skutečnosti, že se její zakladatel vždy zájemců ptal, zda mají peníze. Guita ve španělštině znamená “struna” nebo „provázek“a vedle toho je to také starý slangový výraz pro peníze. Lidé vinici proto začali přezdívat “La Guita”. Pro posílení jména značky se na láhev později začal přidávat provázek. Značka LA GUITA je registrována od roku 1908.

reklamní foto la guity

V roce 1917 se název společnosti změnil na “Rainera Pérez Marín” a v roce 1928 na současný název “Hijos de Rainera Pérez Marín”.

Hijos de Rainera Pérez Marín je jedinou vinicí v oblasti Marco de Jerez, která se věnuje pěstování, stáčení a prodeji pouze jediného fortifikovaného vína: LA GUITA.

V roce 1985 společnost získali nynější vlastníci, kteří v předešlém roce získali také vinařský závod Bodegas M. Gil Luque. V té době měla La Guita kapacitu maximálně 600 sudů.

Ve stejném roce vlastníci vytyčili své společnosti, a z dnešního pohledu také celému segmentu, velice důležitý úkol: přetvořit dosavadní vína staršího stylu – “Manzanilla pasada” – na lehčí víno “Manzanilla ligera”, které se více slučovalo s tehdejším vkusem zákazníků. To ovšem neznamenalo, že by víno ztratilo na detailu nebo eleganci – naopak na nich ještě získalo.

výrobní prostory vína Manzanilla La Guita

Výrobní prostory mají v současné době 64.000 m2 a víno Manzanilla LA GUITA dozrává ve více než 20.000 sudech.

LA GUITA je prvním vínem Manzanilla, které má na zadní etiketě vyznačeno datum stáčení. Toto je pro zákazníky velice důležitý údaj, neboť jim umožňuje zvolit optimální datum spotřeby..

Vinice

V současné se Manzanilla pěstuje na různých místech v Sanlúcaru - tři vinice s celkovou plochou 64.000 m2: Bodega Misericordia, Bodega Pago de Miraflores a Bodega Pago Sanlúcar Viejo.

Manzanilla - vinice


Vinné sklepy mají kapacitu přes 20.000 “botas” ze dřeva z amerického dubu, ve kterých La Guita dozrává (“botas” jsou sudy o objemu 516 litrů, typické pro jerezskou oblast).

Manzanilla - vinné sklepy

Stáčírna pro víno Manzanilla La Guita je jediná svého druhu na světě. Je schopna na lahve připevňovat provázky rychlostí 12.000 lahví za hodinu. Tato stáčírna byla po několika bezvýsledných jednáních s mezinárodními společnostmi navržena a zkonstruována v Katalánsku.

stáčírna vína Manzanilla La Guita

Vinohrady

Vinná réva pochází z vinohradů, které se rozprostírají na mírných kopcích slavné třícípé oblasti Marco de Jerez, které se pro vysokou kvalitu své půdy kvalifikují jako “Albariza Superior”.

vinohrady a půda Albariza Superior

Tato slavná oblast získala název Albariza pro svou bílou půdu bohatou na vápenec, jíl a křemen, což jí dává schopnost uchovat v sobě vlhkost zimních dešťů i během suchého letního období. Albariza je tou nejlepší oblastí pro pěstování révy určené pro vysoce kvalitní vína.

Pečlivá práce

sklízení hroznů odrůdy Palomino

Je bezesporu jen málo vinohradů, se kterými je spojeno tolik práce a námahy, jako s D.O. Jerez-Xérès-Sherry a Manzanillou, které jsou během prvního roka od osázení sklízeny až dvanáctkrát. Sbírání révy se provádí ručně a zvláště se dbá na to, aby sklizené hrozny byly co nejrychleji a v co nejlepších podmínkách dopraveny na vinný lis.

Výroba

Mošt nebo surovina pro výrobu Manzanilly se získává z odrůdy vína Palomino Fino.

Po sklizení hroznů, což obvykle probíhá během prvních dvou týdnů v září, se z prvního lisování získává mošt. Po zkvašení – to znamená, když se cukr přemění na alkohol – získáváme mladá vína. Proces kvašení probíhá v nádržích z nerezové oceli a při pečlivě sledované teplotě.

Zvolí se vhodné víno (Mosto de Yema), které musí být světlé, lehké a mít čisté aroma. To se následně fortifikuje na 15°, začne se nazývat Sobretabla a projde tradičním způsobem dozrávání Sistema de Criaderas y Solera.

Tento proces spočívá především v dozrávání v dřevěných botas (typických jerezských sudech) z amerického dubu s objemem 516 litrů, kterým se říká Criaderas a které obsahují vína stejné charakteristiky, avšak různého stáří.

Jakmile mladá vína dokvasí, vytvoří se na hladině vína v sudu vrstva kvasinek, zvaná “flor”. Je to právě “flor”, který tomuto vínu dává jeho ve světě ojedinělé vlastnosti. Tyto kvasinky neustále působí na víno, spotřebovávají alkohol a další živiny a vytvářejí velice charakteristická aromata a příchutě. Tento druh dozrávání je znám jako “biologické dozrávání” nebo dozrávání “bajo velo en flor”, což v češtině znamená “pod vrstvou floru”.

flor na hladině

Aby se tato vrstva kvasinek mohla utvořit, neplní se sudy s Manzanillou až po okraj. Tato vrstva vedle proměny vína navíc zabraňuje kontaktu vzduchu s vínem a tedy i jeho oxidaci.

Botas jsou seřazeny v “andanas”, řadách o výšce 3 až 4 sudů, každá řada tvoří jednu “escala”, neboli stupeň. Escala s nejstarším vínem je na zemi a nazývá se Solera.

Proces získávání vína ze sudů za účelem stáčení se nazývá “saca”. Poloprázdné sudy jsou poté doplněny vínem ze stupně nad nimi. Nad Solerou se nachází první Criadera, která obsahuje mladší víno. Ta je doplněna vínem ze druhé Criadery, a tak dále, až se předposlední escala doplní vínem ze Sobretably, která se posléze doplní mladým vínem.
Během každé “saca” se ze Solery získá pouze malé množství vína. Každý rok se ke stáčení a spotřebě neodebere více než 35 % z celkové kapacity Solery.

Veškerá práce spojená se stáčením se provádí ručně a s extrémní pečlivostí, aby se z těchto vín během všech těch let stalo víno lahodné a elegantní: Manzanilla La Guita. Když La Guita dorazí do obchodu, dozrávala v průměru již 8 let.

Před mnoha lety, kdy v oblasti Marco de Jerez ještě nebyly zavedeny moderní vinařské postupy, se říkalo, že Manzanilla „nemá ráda cestování“. To již dávno neplatí. Díky nejmodernějším zařízením prochází Manzanilla stabilizací za studena a je dvakrát filtrována. Poprvé pomocí hlubinového filtru a podruhé za použití amikrobických desek podobných těm, které se používají v klinických laboratořích a které filtrují na úrovni 4 mikronů.


Nejprodávanější

Koktejly Sherry & Malaga
CHOCOLATE EYES
CHOCOLATE EYES Sametová chuť s temným pohledem vás nechají proniknout do záhad čokoládového světa.

Sherry.cz - španělské olivové oleje, vinný Sherry ocet a výborná vína Sherry a Malaga© 2009-2017 eSol.cz s.r.o., všechna práva vyhrazena

Tel.: +420 724 563 986
E-mail: info@jerez.cz

Ochrana osobních údajů